Osa 1 Lapsi päihdeperheessä alkoholiongelma vai hallinta
Alkoholiongelmaan puuttumista hankaloittaa epäselvyys siitä, mikä on haitallisen käytön raja, ja onko se kaikille sama. Ei voida määritellä sitä, millä annoksella riippuvuus syntyy, koska sama määrä johtaa toisella riippuvuuteen, toisella ei. Lisäksi ihmiset mieltävät oman käyttönsä ja riippuvuuden määrittelyn eri tavoin. Alkoholiannos on 4 cl väkevää alkoholia, 0,33 l:n pullo keskiolutta tai siideriä tai 12 cl viiniä. Virallisen suosituksen mukaan alkoholinkäytön riskirajana pidetään miehillä 24 annosta ja naisilla 16 annosta viikossa. Alkoholinkäytön riskirajalla tarkoitetaan sitä määrää, joka jo todennäköisesti lisää merkittävästi terveyshaittoja. (www.Paihdelinkki.fi.). Kuitenkin riskirajoja tulkitaan helposti siten, että suositusten rajoissa juominen on sallittua ja haitatonta. Duodecimin käypähoitosuosituksessa päihdeneuvontaa suositellaan naisille, kun päivittäiskäyttö on noin kaksi ravintola-annosta tai humalahakuinen juominen (vähintään viisi annosta) toistuu viikoittain. Miehille vastaavat neuvonnan rajat ovat noin neljä annosta päivässä tai seitsemän annoksen kertakäyttö viikoittain. (www.kaypahoito.fi.)
Käytettyjä määriä ratkaisevampaa on se, minkälainen suhde henkilöllä on alkoholiin. Miten tiiviisti alkoholi kuuluu arkeen ja kuuluuko se jokaiseen juhlaan. Henkilö joka polttaa tupakkaa, huolehtii aina, että tupakkaa on riittävästi mukana, menipä hän minne vain. Suhde tupakkaan on läheinen. Jos suhde alkoholiin on samanlainen, on syytä olla huolissaan. Riippuvuus on kehittynyt, jos ajatus viikonlopusta ilman alkoholia tuntuu puutteelliselta ja sitä on vaikea toteuttaa.
Se perheristeily harmittaa. ”Lapset halusivat risteilylle ja sinne lähdettiin. Reissu oli ahdistava. Ravintoloita oli joka mutkassa ja sinä viihdyit niissä paremmin kuin meidän kanssamme. Alkoholinkäyttösi on alkanut vaivata minua. Olen huolissani siitä, että juominen on sinulle toisinaan tärkeämpää kuin minä tai lapset. Siltä ainakin tuntuu. Juot enemmän kuin ennen ja minusta juot tilanteissa, joissa et ennen ole juonut”. (Aschan 2010, 20) Tilastojen mukaan suomalaisista 12–18-vuotiaista nuorista noin joka neljäs oli kokenut haittoja kodin aikuisten alkoholinkäytöstä vuonna 2011 (http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset)