Pariterapiaa kasvatusongelmiin

Lasten kasvatus ja arki

“Olet liian tiukka kasvattaja, en pidä siitä, että huudat lapsille”

Lähes jokaisessa perheessä on ongelmallisia kasvatustilanteita tai vaiheita jolloin lapsen käyttäytyminen pohdituttaa. Mitä voimme vaatia? vaadimmeko liikaa? miksi lapset eivät osallistu arkeen? miksi meillä riidellään paljon? miksi sisarukset riitelevät keskenään?

Joskus vanhemmat ovat eri linjoilla kasvatuksen suhteen ja lapsi on hämillään, koska ei tiedä, mitä häneltä vaaditaan.  Vanhemman väsyminen, yksinhuoltajuus, avioerotilanne, ruuhkavuodet tai  tukiverkoston puuttuminen tai vähyys voivat kärjistää kasvatusongelmat siihen, pisteeseen, että niistä ei omin voimin selvitä.

Kasvatukseen liittyvät erimielisyydet näivettävät parisuhdetta ajan myötä. Vanhemmat ajatuvat erilleen, koska eriävät mielipiteet lasten kasvatuksesta aiheuttavat jatkuvaa ärsytystä. Kasvatukselliset suuret linjaukset voivat olla yhteneväiset, mutta riitaa tulee pienistä asioista. Tavallisesti riidellään siitä, että toinen antaa liiaksi periksi ja toinen on liian tiukka. Ajan myötä tilanne kärjistyy, jolloin periksi antaminen ja tiukkuus kärjistyvät entisestään. Tilanteen aiheuttama ärsytys aiheuttaa sen, että toisen lähellä ei ole hyvä olla. Läheisyys vähenee ja vuorovaikutus takkuaa. Seksi saattaa jäädä kokonaan pois ja pari päätyy “kämppis” suhteeseen.

Riitelemisen sijaan on hyvä tulla terapiaan mettimään, miksi toimin kasvatusasioissa siten kun toimin. Missä määrin oma kasvuperheen tarina vaikuttaa tapaani kasvattaa?

Meillä arki toimii..

Yllättävän usein huomataan, että arki on saatu toimimaan, mutta parisuhteen tila on huono. Vanhemmat kuljettavat lapsiaan harrastuksiin, pitävät kodin kunnossa ja siistinä, hoitavat työnsä hyvin, mutta suhde puolisoon on etäinen. Tilanne on voinut jatkua vuosia, kunnes jompi kumpi puolisoista havahtuu siihen, että tilanne on kestämätön. Jos parisuhde muuttuu “kämppissuhteeksi”  ja rakkaus vähenee, tilalle tulee valtataistelu arjen asioista.