Avioero

Kuuluuko vihapuheeseen avioerolla uhkaaminen? Oletko miettinyt sitä tosissaan? Tuntuuko, että se on ainoa ratkaisu?

Pariterapiasta apua elämän kriiseihin. Tule yksin tai yhdessä. Asioiden miettiminen terapiassa auttaa sinua/teitä tekemään oikeita ratkaisuja.

Voiko avioeron välttää

Pariterapiaan olisi hyvä hakeutua ennen kuin avioero uhkaa, silloin kun on vielä jotain tehtävissä. Parin motivaatio parisuhteen parantamiseen ratkaisee sen, onko ristiriitoja mahdollista ratkoa, jolloin avioeron uhka siirtyy tai peruuntuu.

Luovuttaminen johtaa avioeroon?

Jos vain toinen puoliso on motivoitunut pariterapiaan ja toinen on vahvasti luovuttanut, kartoitetaan miten lopullisesta luovuttamisesta on kysymys. Jos eroa on miettinyt vuosia, päätöstä voi olla vaikea perua ja pariterapiaan ei löydy motivaatiota.  Liian usein omista tarpeista puhuminen jää tai se ei ole tuottanut tulosta. Tämän seurauksena ero tulee kumppanille täytenä yllätyksenä. Jolloin toinen on shokkivaiheessa ja toinen on jo suuntautunut eteenpäin.  Silloin mietitään, miten he saisivat avioerosta mahdollisimman kivuttoman ja jos lapsia on, miten lapsen näkökulmasta ero olisi mahdollisimman kivuton. Joskus pari voi hyötyä ns. aikalisästä, jolloin he asuvat hetken erillään ja sen jälkeen voivat tehdä lopullisen päätöksen tilanteestaan.

Avioeroon päätyminen yhteisymmärryksessä

Joskus pariterapia johtaa yhteisymmärryksessä avioeroon, eikä silloin voida puhua epäonnistuneesta pariterapiasta. Vaikka lopputuloksena olisikin avioero, asioita on saatu selvitettyä ja voidaan ajatella, että “yritimme kaikkemme”. Jos pariterapiaan tullaan liian  myöhään ja ongelmat ovat kroonistuneet,  eron todennäköisyys kasvaa.

Avioero prosessina

Prosessina avioero etenee siten, että ensin se nousee esiin riidoissa, toimii tehokeinona saada toinen kuuntelemaan tai pysähtymään, ilman että avioeroa olisi edes harkittu. Tämä vaihe voi kestää pitkäänkin. Mikäli tilanne ei parane, erosta aletaan puhua yhtenä vaihtoehtona. lopulta eroa työstetään miettimällä konkreettisesti; kuka muuttaa ja minne, miten lasten käy jne. Terapian kannalta parhaat tulokset tulevat, jos ongelmiin päästään puuttumaan hyvissä ajoin.

Avioeron jälkeen

Avioero aktivoi monenlaisia tunteita ja ajatuksia; ”minut on hylätty, selviänkö siitä? miten lasten käy? miten jaksan arkea? kelpaanko enää kenellekään?” Avioeroon liittyy monenlaisia vaiheita ja terapiassa asiakas voi tutkia näitä vaiheita ja kysymyksiä.

Jo toteutunut ero on hyvä työstää terapiassa, jos sen työstäminen ei muutoin onnistu, tai huomaa juuttuneensa johonkin vaiheeseen.  Terapian avulla käsitellään eroon johtaneita tekijöitä, jotta seuraavassa suhteessa ei päätyisi toimimaan samalla tavoin. Terapiassa työstetään eroon liittyvää vihaa ja pettymyksiä, jolloin ne eivät kuormita niin paljon.