Terapiasta apua alkoholiongelmaan

Kysymyksiä alkoholinkäytöstä

”Voiko säännöllinen juominen aiheuttaa masentuneisuutta ja sitä ettei saa juuri mitään aikaiseksi ?”

Pitkään jatkunut, säännöllinen juominen aiheuttaa passivisuutta, joka tulee niin hiljalleen, että sitä ei osata yhdistää liialliseen alkoholin käyttöön. Passiivisuudesta seuraa itseinhoa ja häpeää, joka voi näkyä kiukkuna tai sulkeutuneisuutena. Tämä voi lisätä riitelyä perheessä, kun puoliso moittii juomisesta ja passiivisuudesta ja juova-puoliso puolustautuu, jota lisää tyytymättömyys ja häpeä itseen. Tilannetta hankaloittaa se, että liiallinen, pitkään jatkuva juominen voi aiheuttaa masennusta ja paniikkihäiriötä, joita ehkä hoidetaan alkoholilla.

”Tarvitsen varmaan apua, kun juominen on lipsahtanut käsistä ja vaikka teen päätöksiä, en kykene pysymään niissä?”

Riippuvuus ilmenee juuri noin, päätöksissä pysyminen ei onnistu. Sinun on hyvä miettiä tilannettasi. Hyötyisit jo siitä, että saat tietoa riippuvuudesta. Moni sanoo, että oma tilanne on helpompi hyväksyä, kun saa kuulla että kaikki ihmiset, joilla on riippuvuus, toimivat pääasiassa samoin.

”Työskentelen johtavassa asemassa ja joudun olemaan kaikenlaisissa tilaisuuksissa, joissa on alkoholia tarjolla, en oikein tiedä mitä asialle voisi tehdä.. onkohan minulla päihdeongelma?”

Terapiassa voidaan kartoittaa juuri sinun ”sudenkuoppasi”, eli ne seikat jotka hankaloittavat alkoholinkäytön hallintaasi. Kartoituksen jälkeen voidaan etsiä keinoja saada tilanne hallintaan. Kun saat arvion tilanteestasi, voit asettaa tavoitteesi alkoholinkäytön suhteen ja sitten räätälöidään keinot, joiden avulla sinulla on mahdollisuus saavuttaa tavoitteesi.

”Pelkään, että meidän tapa juoda viiniä ruuan kanssa on liiallista, mutta ruokailu ilman viiniä tuntuu niin tyhjältä”

On totta että viini juhlistaa hyvän ruuan, mutta usein käytettynä tunnelma ei olekaan enää sama. Moni luokittelee viinin ja oluen miedoiksi juomiksi, joiden liika käyttö ei ole vakavaa. Viiniä pidetään seurajuomana, jonka ansiosta tunnelma kevenee ja syntyy miellyttäviä keskusteluja. Myös mietoihin juomiin kehittyy riippuvuus ja toleranssin kasvaminen, jolloin määrät lisääntyvät. Määrien lisääntymisen myötä erimielisyydet voivat lisääntyä, koska alkoholin vaikutuksen alaisena tulee helposti sanottua asioita, jotka muutoin jäisivät sanomatta. Näitä asioita kertyy enemmän, jos normaaliarjessa asiat jäävät käsittelemättä.

”Koetan rajoittaa alkoholinkäyttöäni, mutta tulee hirveän tyhjä olo, kun ajattelen viikonloppua, johon ei kuulu alkoholi”

Jos olet käyttänyt alkoholia säännöllisesti, siitä luopuminen tai käytön vähentäminen tuo aluksi ”tyhjän olon”, jotkut sanovat että ”on kuin olisi menettänyt parhaan ystävän”. Tyhjyyden kestää paremmin, jos sen voi ennakoida ja saa apua mietintään; mitä tilalle