Alkoholiongelma, alkoholismi

Juonko liikaa? Juoko puolisoni liikaa? Voiko tätä ongelmaa hoitaa terapiassa?

Yksilöterapiasta ja pariterapiasta apua alkoholiongelmaan ja alkoholismiin. Ryhmämuotisesta terapiasta löydät apua jos olet kasvanut alkoholistiperheessä.  

Mietitään yhdessä teidän tilannetta. Ellet saa puolisoa mukaan, tule yksin. On tärkeää saada itselle apua.

Alkoholin liikakäyttö vai alkoholismi?

Alkoholiongelmaan liittyy aina syyllisyys ja häpeä. Terapiassa saat faktaa siitä, kuinka monimuotoinen ja vaikea riippuvuus ylipäätään on. Pelkästään se vähentää syyllisyyden ja häpeän tunteitasi.

Omaa alkoholin liika käyttöä voi olla vaikea itse arvioida, koska riippuvuuteen liittyy kieltämistä ja vähättelyä, jotka ovat minän puolustuskeinoja. Riippuvuutta poteva henkilö voi tunnistaa toisen ihmisen riippuvuuden, mutta ei välttämättä näe omaansa. Siksi on hyvä, että ulkopuolinen taho arvioi tilanteen. Tämä taho voi olla lääkäri, päihdeklinikka tai yksityinen terapia. Omaa tilannettaan voi kuitenkin pohtia seuraavien väittämien valossa. Podetko syyllisyyttä juomisesta? vähätteletkö käyttöäsi? oletko tuloksettomasti yrittänyt lopettaa tai vähentää juomista? jatkuuko juominen haitoista huolimatta?

Pohdi alkoholinkäyttöäsi

Tuntuuko ajatus alkoholinkäytön lopettamisesta siltä, kuin joutuisi luopumaan hyvästä ystävästä ja luopumisen jälkeen arki tuntuisi tyhjältä. Ovatko läheisesi huolestuneita juomisestasi tai onko ihmisuhteita katkennut alkolinkäytön vuoksi. Oletko huomannut että aloitekykysi on heikentynyt  ja seksuaalinen halukkuus ja/tai kyvykkyys on vähentynyt. Tuntuuko sinusta, että viikonloppu ilman alkoholia on vaikea toteuttaa. Jos useimmat väittämät toteutuvat kohdallasi, sinun on syytä olla huolissaan.

Alkoholiongelman hoito psykoterapiassa

Alkoholismia tai alkoholiongelmaa voidaan työstää yksilökäynneillä, pari- tai perheterapiassa. Asiakas päättää, ketä kutsutaan mukaan terapiaan. Terapian alussa arvioidaan, minkälaisesta alkoholiongelmasta on kysymys; kauanko ongelma on kestänyt, mikä ylläpitää riippuvuutta ja mitä seurauksia juomisesta on aiheutunut.

Mihin hoidolla pyritään

Asiakkaan kanssa työstetään tavoitteita, joihin pyritään. Jos alkoholiongelmaa potevalla on perhettä tai läheisiä, ongelma koskettaa aina myös heitä.  Alkoholiongelmaan liittyy usein purkautuneita ihmissuhteita ja vuorovaikutusongelmaa. Terapiassa näitäkin ongelmia käsitellään. Riippuvuus on moninainen ilmiö, johon liittyy paljon tietoista ja tiedostamatonta valehtelua, häpeää ja itsetunnon laskua. Terapiassa asiakas saa tietoa riippuvuudesta yleensä ja hänen kanssaan käsitellään sitä, miten riippuvuus hänen kohdalla ilmenee.

Lisää riippuvuudesta

Ongelma vai hallinta

Alkoholi parisuhteessa

Pihlan tarina