Pariterapia

Kela ja pariterapia: Jos kriteerit täyttyvät, pariterapiaa on mahdollista saada kela:n kuntoutuspsykoterapiana, jolloin yhden istunnon (1,5h ) korvaus on 95,87€.   Siirry Kela:n sivulle

Terapeutin mielestä hienoin hetki pariterapiassa on se, kun pari pysähtyy oikeasti kuuntelemaan toisiaan ja he toteavat, “en ole koskaan tiennyt että ajattelet noin, en ole koskaan ymmärtänyt, että se mitä sinulle on lapsuudessa tapahtunut, vaikuttaa sinuun ja meihin näin. En ole osannut tulkita sinua oikein, vaikka olen luullut niin”

Pariterapiassa pari kohtaa toisensa uudella tavalla.  Heillä on mahdollisuus löytää toisesta sellaisia ulottuvuuksia, jotka eivät ole aiemmin tulleet esiin, tai ovat ajan myötä unohtuneet.  Näiden “löytöjen” ansiosta suhtautuminen kumppanin ajatteluun ja toimintaan muuttuu.

Pariterapiassa tarkastellaan parisuhdetta, sen ongelmia ja voimavaroja. Jossain määrin tarkastellaan parisuhteen osapuolten kasvuhistoriaa, koska sieltä ”kulkeutuu” asioita parisuhteeseen.  Jos taustalla on käsittelemätöntä lapsuuden traumaa, sen tiedostamatonta työstämistä jatketaan parisuhteessa.  Jolloin kumpikaan osapuolista ei hahmota, mistä ongelmat juontavat.

Esimerkkinä tilanne;

Vaimo; “mieheni ei suostu keskustelemaan asioista, joista olemme eri mieltä. Hän vetäytyy ja mököttää, mielestäni se on äärettömän itsekästä ja lapsellista. Juuri sen vuoksi emme pääse eteenpäin ja asiat jäävät puhumatta”  Mies; vaimoni nostaa esiin asioita, joista olen eri mieltä. Hän vaatii, että perustelen kantani, vaikka siitä tulisi riitaa. En kerta kaikkiaan saa sanottua asioita siten, että vaimoni ymmärtäisi minua. Vetäydyn tai suutun, se on aina ollut niin. Isäni oli niin jyrkkä ja äkkipikainen, että hänelle ei koskaan voinut sanoa vastaan. Huomaan nyt, että välttelen tilanteita, joissa joutuisin puolustamaan kantaani tai itseäni”.

Hyvin usein toisesta tehdyt tulkinnat ovat vääriä, jolloin myös tulkinnasta johtuva toiminta on vääränlaista. Esimerkkinä tilanne;

Vaimo; mieheni on ollut jo pitkään tyytymätön minuun, näen sen siitä, että hän on kiukkuinen, eikä hän tule enää lähelle. Pelkään, että hän hylkää minut jossain vaiheessa ja huomaan että olen sen vuoksi etäinen. On parempi varautua, ettei pettymys ole liian suuri.” Mies; “puolisoni ei taida välittää minusta, ei tee aloitetta seksiin, eikä tule lähelle. Rakastan vaimoani, mutta olen kyllästynyt olemaan aina se aloitteen tekijä. Maistakoon omaa lääkettään, katsotaan koska hän huomaa, missä mennään?”

Milloin pariterapiaan?

Mikäli ongelmat eivät omin voimin tunnu ratkeavan, on syytä hakeutua pariterapiaan. Pariterapiaan voi hakeutua minkä tahansa parisuhteen hyvinvointia uhkaavan ongelman vuoksi. Pariterapiaa on syytä harkita, jos riitelyä on paljon ja lapset kärsivät tilanteesta. Pitkätkään keskustelut eivät tuo helpotusta tai keskustelut päätyvät aina riitaan. Parisuhdetta on hyvä hoitaa, koska pahoinvointi heijastuu aina koko perheeseen.

Yleisimpiä pariterapiassa käsiteltäviä asioita

Parin jäykkä tai jännitteinen kommunikaatio, jatkuva riitely ja etääntyminen toisesta. Tuore parisuhde voi vaatia hiomista, jotta suhde lähtee toimimaan. Pitkässä suhteessa voi muhia vuosien ajalta kertyneet puhumattomat asiat, jotka vahvistavat kielteistä kehää, jota on vaikea omin avuin katkaista. Uskottomuus, avioeron uhka ja seksuaaliset ongelmat ovat tavallisia syitä hakeutua pariterapiaan. Joskus asiakas hakeutuu yksilöterapiaan, jossa huomataan että ongelma liittyykin enemmän parisuhteeseen. Yhteisellä päätöksellä terapiaa jatketaan pariterapiana. Joskus on tarvetta, että pariterapiaprosessin aikana käyntejä toteutuu myös yksilökäynteinä.

Pariterapian sisältö

Istunnoilla keskustellaan. Varmasti samoista aiheista, joista kotona on voitu keskustella tai riidellä vuosia. Mutta terapiassa asioihin etsitään uusia näkökulmia. Terapeutti esittää kysymyksiä, joiden avulla osapuolet päätyvät tarkastelemaan tilannettaan erilaisesta näkökulmasta ja syvemmin. Terapeutin tehtävänä on ohjata istuntoja siten, että asiat tulevat käsitellyksi ilman rikkovaa riitelyä. Joissain tilanteissa riitelyn havainnointi antaa terapeutille hyödyllistä tietoa parin vuorovaikutuksen ongelmakohdista. Keskustelun lisäksi annetaan tehtäviä istunnoilla tai kotona tehtäväksi. Erilaisia menetelmiä käyttämällä kumpikin osapuoli saa ilmaistuksi omia ajatuksiaan.

Vastuu etenemisestä

Hieman kärjistetysti voidaan sanoa, että pariterapian eteneminen tapahtuu istuntojen välissä, yksilöterapiassa istuntojen aikana. Siksi pariterapia voi toteutua harvemmin. Pariterapiassa vastuu muutoksesta on parilla. Ajatuksena on, että he saavat terapiassa uusia ajatuksia ja heille annetaan tehtäviä, joita he lähtevät kotonaan kokeilemaan.