Riippuvuus

Riippuvuus voi liittyä alkoholiin, muihin päihteisiin, työhön, ruokaan, tupakkaan, pelamiseen tai seksiin. Näissä kaikissa mekanismi on suurinpiirtein sama. Henkilölle kehittyy enenevä tarve toteuttaa riippuvuuttaan ja hän päätyy suunnittelemaan ja toteuttamaan toimintaansa siten, että se tukee riippuvuutta. Esimerkiksi olemalla tekemisissä niiden ihmisten kanssa, jotka potevat samaa riippuvuutta. Riidat puolison kanssa voivat osittain provosoitua siitä, että niiden jälkeen voi ottaa aikalisän ja päätyä lähipubiin. Joku päätyy saunomaan useammin, koska saunomiseen voi liittää huontevammin alkoholin ja juhlalliseen ruokahetkeen kuuluu tietysti viiniä. Juhlia on kiva järjestää, koska silloin muutkin juovat ja se kuuluu asiaan.

Riippuvuuden oireet

Riippuvuus etenee hiljalleen ja siksi sen tuomia muutoksia on vaikeaa havaita. Pahimmillaan ihmisen persoonallisuus muuttuu ja riippuvuus kehittyy myös tunne-elämän sairaudeksi. Samassa ihmisessä on se normaali tavallinen ja riippuvuutta potevava henkilö. Tavallinen on näkyvillä silloin, kun juomisesta on taukoa, Riippuvuus muuttaa ihmistä monella tapaa, koska pakonomainen tarve käyttää esim. alkoholia nousee päällimmäiseksi tarpeeksi. Esimerkkinä tupakointi, jolloin tupakoiva henkilö tauottaa kaiken tekemisensä siten, että ..”tämän tehtyäni, pidän tupakkatauon.. tätä jatkuu koko päivän. Sisäinen kello ilmoittaa tietyn ajan välein, ettei elimistö ole saanut tarvitsemaansa nikotiinia. Alkoholiriippuvuudessa käy samoin. Kun ihminen on tottunut juomaan joka perjantai, hänen sisäinen levottomuutensa aktivoituu jo päiviä ennen. Taka-alalla on tietoisuus tulevasta perjantaista ja se menee tärkeysjärjestyksessä muiden asioiden edelle. Mikäli perhe toivoisi toisenlaista perjantaita, se olisi vaikea ja jopa mahdotonta toteuttaa.  Toteuttaakseen riippuvuuttaan henkilö päätyy lähes aina valehtelemaan työpaikallaan ja läheisilleen.

Riippuvuuden käsittely terapiassa

Riippuvuudesta voi päästä, mutta se ei ole helppo tie, koska kaikki työ on tehtävä itse. Terapiassa riippuvuutta vastaan taistelu alkaa siitä, että riippvuus opetellaan  tunnistamaan. “Miten se minun kohdallani ilmenee? mitä olen yrittänyt tehdä voittaakseni riippuvuden ja onko se auttanut? mitkä asiat ylläpitävät riippuvuutta, stressaava työ?, parisuhdeongelmat? jne”. On tärkeää lähteä miettimään omia piintyneitä ajatusmallejaan liittyen juomiseen. Missä vaiheessa päivää “annan itselleni luvan” ottaa alkoholia? Minkälaista vuoropuhelua käyn pääni sisällä tilanteissa jossa juon, vaikka tiedän että ei pitäisi. .. ” en ota tämän ruokailun yhteydessä viinipulloa esiin, koska siitä tulee riitaa puolison kanssa… Hmm…ruuan tuoksu on hurmaava ja katson kaihoisasti kaappiin, jossa eilen ostamani pullo on. Jos otankin vain lasillisen.. Ei, siitä tulee paheksuvia katseita ja riitaa, sitä paitsi olen luvannut taas.. jospa kuitenkin….

Lisää riippuvuudesta