Juonko liikaa

Alkoholiongelmaan liittyy aina syyllisyys ja häpeä. Terapiassa saat tietoa siitä, mitä kaikkea riippuvuuteen liittyy. Miten hiljalleen riippuvuus etenee ja miten vaikea sitä vastaan on taistella. Pelkästään se vähentää syyllisyyden ja häpeän tunteitasi. 

Omaa alkoholin liika käyttöä voi olla vaikea itse arvioida, koska riippuvuuteen liittyy kieltämistä ja vähättelyä, jotka ovat minän puolustuskeinoja. Riippuvuutta poteva henkilö voi tunnistaa toisen ihmisen riippuvuuden, mutta ei välttämättä näe omaansa. Siksi on hyvä, että ulkopuolinen taho arvioi tilanteen. Tämä taho voi olla päihdeklinikka tai yksityinen terapia. Omaa tilannettaan voi kuitenkin pohtia seuraavien väittämien valossa. Podetko syyllisyyttä juomisesta, vähätteletkö käyttöäsi, oletko tuloksettomasti yrittänyt lopettaa tai vähentää juomista, jatkuuko juominen haitoista huolimatta.

Riippuvuuden tarkastelua terapiassa, pohdi alkoholinkäyttöäsi

Tuntuuko ajatus alkoholinkäytön lopettamisesta siltä, kuin joutuisit luopumaan hyvästä ystävästä ja luopumisen jälkeen arki tuntuisi tyhjältä? Tuntuuko sinusta, että viikonloppu ilman alkoholia on vaikea toteuttaa? Ovatko läheisesi huolestuneita juomisestasi tai onko ihmissuhteita katkennut alkoholinkäytön vuoksi? Oletko huomannut että aloitekykysi on heikentynyt ja seksuaalinen halukkuutesi ja/tai kyvykkyys on vähentynyt? Et enää saa tehtyä niitä asioita, joista ennen suoriuduit hyvin? Oletko huomannut, että et enää saa hyvänolon tunteita samoista asioista, kuin ennen? Jos useimmat väittämät toteutuvat kohdallasi, sinun on syytä olla huolissaan.

Lisää riippuvuudesta