Pariterapiassa tutkitaan:
Seksuaaliterapiaa seksiongelmiin
Oletteko eri mieltä siitä, miten usein seksiä pitäisi olla? Onko asioista vaikea puhua? Käykö niin, että puhumisen sijaan kyräilette? “Välttelen läheisyyttä, koska toinen tulkitsee sen väärin… En enää jaksa kerjätä seksiä….”
Ei etsitä syyllistä, vaan mietitään yhdessä ratkaisuja ongelmiinne seksuaaliterapiassa
Seksi parisuhteessa
Toimiva seksi on tärkeä asia parisuhteessa. Kun puhutaan seksistä, liikutaan herkillä alueilla ja usein asiasta on vaikea puhua. Kumppanille voi olla hankalaa kertoa, mistä oikeasti pitää ja mistä ei pidä. Isot erot halukkuuden suhteen aiheuttavat jännitteitä. Vähemmän aktiivinen voi kokea kaiken läheisyyden suostumisena seksiin, jolloin hän alkaa kartella puolisonsa lähestymisiä. Aktiivisempi kokee, että “ei enää jaksa kerjätä” ja se näkyy kylmäkiskoisuutena käytöksessä. Mikäli seksin loppuminen on yhteinen päätös ja kumpikin ovat valintaan tyytyväisiä, asia on kunnossa. Mutta jos päätös on yksipuolinen, se aiheuttaa turhautumista, joka ilmenee ärsytyksenä ja jopa vihana. Turhautuminen luo jännitteitä parisuhteeseen ja puhumattomana voi aiheuttaa uskottomuutta tai eroja.
Seksiin liittyvät keskustelut ovat tärkeitä ja erilaiset kotitehtävät ovat hyvä keino avata lukkoja. Usein päädytään ajattelemaan, että jonkun toisen kanssa seksi olisi parempaa. Tätä asiaa lähestytään pariterapiassa siten, että mitä voitaisiin tehdä, jotta seksi olisi parempaa oman puolison kanssa. Seksiongelmiin liittyy paljon “lukkoja”, joita terapiassa pyritään avaamaan. Joskus lukot tulevat lapsuuden traumoista. Kielteinen minäkuva vaikuttaa siihen, miten uskallan heittäytyä ja koenko, että toinen haluaa juuri minua.
Lapsiperheen ruuhkavuodet vaikuttavat seksiin, energia menee arjen toimintoihin ja seksille ei jää aikaa. Jos tilanne jaktuu pitkään ja aiheuttaa riitoja, asiaa voi lähestyä terapiassa. Etenkin ensimmäisen lapsen kanssa tilanne voi huomaamatta päätyä siihen, että rooli äitiä/isänä on niin mittava, että rooli puolisona häviää. Tämä voi aiheuttaa “leiriytymistä”; jolloin toinen vanhempi ja lapsi/lapset ovat omassa leirissään ja toinen puoliso on erillään. Ajan myötä tämä asetelma kärjistää tilannetta liikaa ja tarvitaan apua.