Pariterapiassa tutkitaan riitelyn taustoja
Riitely
“En jaksaisi enää riidellä… tiedän jo sinun ja omat vuorosanani.. emme koskaan saa selvitettyä näitä asioita.”
”olen huolissani siitä, että emme enää edes riitele, kertooko se siitä, että tunteita ei enää ole? ”
”puolisoni on verbaalisesti niin lahjakas, että jään aina alakynteen sen kanssa”
”henkinen ja fyysinen läheisyys on kadonnut, siksikö me riidellään niin typeristä asioista?”
”riidan aikana tulee sanottua kaikkea, mitä ei tarkoita, mutta joilla onnistuu loukkaamaan toista riittävästi. Jälkikäteen omista sanomisista tulee morkkis ja tarve perua, mutta se on tosi vaikeaa… sanoja ei saa takaisin”
”minun vanhempani eivät riidelleet koskaan ja olen pyrkinyt tähän samaan, puoliso sanoo että meidän pitäisi riidellä enemmän”
Tulkaa yhdessä miettimään, mitä riidan takana on.
Kasvuperheestä meihin siirtyy monenlaisia toimintamalleja ja riitelemisen mallit voivat olla kovin erilaisia. Toisen mielestä ihannetila on riidaton, toisen kotona riideltiin täysin palkein. Monet aikuiset pelkäävät riitelemistä, koska ajattelevat sen olevan jotenkin lopullista tai kokemattomana riitelyyn tulee sanottua vääriä asioita.
Riitelymalleja on hyvä pohtia yhdessä. Samalla voidaan avata solmuja ja tarkastella perusoletuksia ja ärtymystä, jotka riitojen takaa löytyvät. Ärtymystä on voinut keräääntyä pitkältä ajalta ja se on vienyt parisuhdetta etäälle. Parisuhde tuo meissä esiin sellaisia piirteitä, joita emme muualla tarvitse, emmekä halua näyttää. Kumppanin haukkuminen, negatiivisella tavalla kontaktin hakeminen, vetäytyminen ja mököttäminen ovat keinoja, joihin tulee turvauduttua, kun muita työkaluja ei ole.