Perheterapia
Perheterapiassa jokainen saa sanoa sanottavansa, puhutaan niistä asioita, jotka pinnan alla painavat.
Kela ja perheterapia; jos kriteerit täyttyvät, perheterapiaa on mahdollista saada kela:n kuntoutuspsykoterapiana, jolloin yhden istunnon (1,5h ) korvaus on 95,87€. Siirry Kela:n sivulle
Milloin perheterapiaan
“Lapset eivät tottele, puolison kanssa ei ole yhteisymmärrystä… meidän perheessä mikään ei toimi..”
Perheterapiaan on syytä hakeutua, jos perheen vuorovaikutus on niin ongelmallista, että yhteinen “sävel” tuntuu puuttuvan. Perheenjäsenen masennus tai muu mielenterveyden häiriö on hyvä työstää koko perheen kanssa. Perheterapiasta löytyy apu kasvatusongelmiin, rajojen asettamiseen tai uusperheongelmiin. Jos vanhemmat eivät ponnisteluista huolimatta saa vedettyä rajoja lapsille tai lapset oireilevat vanhempien erouhasta tai riidoista. Adoptio ja sijaisperheenä toimiminen voi nostaa ongelmia, joita on hyvä tarkastella perheterapiassa. Jos perheessä on päihdeongelmaa, on sitäkin hyvä käsitellä terapiassa. Perheterapiassa työskentelyn kohteena on perheen vuorovaikutus.
Perheterapiaa voi saada kelan tukemana kuntoutuspsykoterapiana, jos jollain perheenjäsenellä on masennus tai muu mielenterveyden häiriötä, joka uhkaa työ, – tai opiskelukykyä. Ja jos lähettävä taho arvioi asiakkaan hyötyvän perheterapiasta. Siirry Kela:n sivuille
Mitä perheterapia on
Perheterapia tutkii, ymmärtää ja hoitaa perheen sisäisessä vuorovaikutuksessa ja yksittäisillä perheenjäsenillä esiintyviä häiriöitä ja niiden aiheuttamaa kärsimystä. Terapian seurauksena tulee oivallus, miten yhden perheenjäsenen oire kytkeytyy muiden perheenjäsenten keskinäisiin vuorovaikutusprosesseihin. Jolloin yhden perheenjäsenen positiivinen muutos aikaan saa muutoksen muissakin. Terapiassa perheenjäsenet näkevät toisensa eri tavalla kuin aiemmin ja sitä kautta oppivat toimimaan eri tavalla.
Miten perheterapia toteutuu
Perheterapia on kestoltaan muutamasta käynnistä noin 20 käyntiin, joskus pidempään. Perheterapian istuntojen tiheys on kerran viikossa, kerran kuukaudessa tai jopa harvemmin. Terapiaistunnon kesto on yleensä vähintään puolitoista tuntia. Perheterapia on osa hoitoa, jolloin sitä voidaan käyttää useissa vaiheissa eripituisina jaksoina. Perheterapia voi toteutua monella tavalla; tavataan koko perhettä, osaa perhettä, vanhempia tai lapsia erikseen ja yhdessä. Myös isovanhempia ja ex-puolisoita voidaan tavata, jos siten saadaan helpotusta perheen ongelmiin. Terapeutti ehdottaa kokoonpanoa, mutta asiakas päättää aina viimekädessä, ketä istunnoille osallistuu ja millä tiheydellä terapia toteutuu.
Miten perheen ongelmia hoidetaan perheterapiassa
Perheterapialle on ominaista, että perhe ja läheiset ovat terapian keskiössä, vaikka eivät olisikaan fyysisesti paikalla. Perheterapiaa voi siis tehdä yksilöterapianakin. Perheterapian tavoitteena on löytää ne tekijät, jotka estävät tai hidastavat perheen toimivaa vuorovaikutusta. Kaikki jäsenet tulevat kuulluksi tasapuolisesti, hyvin usein vanhemmat yllättyvät siitä, kuinka paljon lapset tietävät vanhempien ristiriidoista. Lapset havainnoivat vanhempien vuorovaikutusta ja reagoivat käytöksellään mm. avioeron uhkaan tai vanhemman masennukseen.
Vanhempien ongelmat heijastuvat lapsiin
Vanhemmat voivat olla syvällä omissa jännitteissään, jolloin lapsen tilanne ei hahmotu heille ja päädytään ihmettelemään lapsen ”häiriökäyttäytymistä”. Perheterapiassa voidaan käsitellä vanhemman päihdeongelmaa, jolloin lapset saavat tietoa siitä, että isän juomisen takana on riippuvuus, eivätkä he tai kukaan muukaan ole syyllisiä asiaan.
Jos vanhempi on masentunut, lapsen huoli voi näkyä häiriökäyttäytymisenä. Terapiassa masennus tms. oire sanoitetaan uudelleen; mitä se tarkoittaa, miten se näkyy, onko se kenenkään syy, voiko siitä parantua. Lapsi ei tarvitse kaikkea tietoa diagnoosista. Hän tarvitsee tunteen, että aikuisilla on tilanne hallussa, jolloin lapsi palautuu lapsen rooliin. Perheterapiaan osallistumisessa ei ole ikärajoja, pieni lapsi voi leikkiä omilla leluillaan samalla kun perhe käsittelee asioitaan.